top of page

Nu lăsa nevoia de certitudine să te manipuleze!

Nevoia de certitudine este una dintre nevoile principale ale noastre, iar o mare parte din viața ta și din acțiunile tale depind de această nevoie.

Problema apare atunci când permiți ca această nevoie să te controleze, diminuând astfel încrederea în propria persoană.

Cu cât te obișnuiești și devii confortabil cu incertitudinea, cu atât vei câștiga mai multă încredere în tine, deoarece îți vei demonstra că ești capabil să te descurci și în situații neprevăzute.


Am scris acest articol pentru a arăta cum nevoia de certitudine se manifestă în viața de zi cu zi și cum aceasta poate influența deciziile și acțiunile tale.


Nevoia de certitudine la nivel fizic:


La nivelul de bază, nevoia de certitudine se manifestă prin dorința de a avea siguranță fizică, un adăpost deasupra capului și bani pentru a te întreține. După ce îți asiguri aceste necesități de bază, simți dorința de a acumula mai mult și crezi că cu cât ai mai mult, te simți mai în siguranță.


Totuși, capcana constă în faptul că multe dintre aceste lucruri nu îți oferă într-adevăr siguranță, ci creează doar iluzia acesteia și, în multe cazuri, nu ai nevoie de ele.


De exemplu, o familie formată din două, trei sau patru persoane nu are nevoie de o vilă cu două sau trei etaje pentru a trăi bine. Cu toate acestea, societatea i-a convins că au nevoie de ea, deoarece casa respectivă reprezintă un simbol asociat cu un anumit stil de viață și, în cele din urmă, cu un anumit nivel de satisfacție și împlinire. Cunosc oameni care au muncit din greu ani de zile pentru a-și construi case imense care acum stau goale, deoarece utilizează doar 20% din suprafața acestora. De ce? Pentru că atât le este necesar.


Pe de altă parte, nevoia de certitudine te poate determina să faci lucruri pe care nu le dorești, doar pentru a te simți în siguranță.


De exemplu, poți rămâne într-o companie sau la un anumit loc de muncă doar pentru siguranța financiară pe termen scurt, în timp ce, de fapt, ai putea avea succes în ceea ce îți place să faci, dar nu ai curaj să îți urmezi visul din cauza fricii de a pierde siguranța financiară.


Nu îți spun să îți dai demisia și să fugi, ci îți spun să nu lași nevoia de certitudine să te oprească să faci ceva în fiecare zi în domeniul pentru care ai o pasiune, chiar dacă la început nu ai nicio idee detaliată despre cum vei face bani din asta. Principalul tău obiectiv este să devii foarte bun în acel domeniu și să oferi valoare oamenilor prin produsele și serviciile tale.


Nevoia de certitudine la nivel emoțional:


Cu toții avem nevoie de siguranță emoțională și evităm să fim răniți.

Totuși, este important să nu lăsăm această nevoie să ne controleze.

Atunci când permitem nevoii de certitudine să ne conducă, vom încerca să ]i controlăm și pe ceilalți pentru a ne îndeplini așteptările și a ne asigura că totul este în control conform dorințelor noastre.

Dar în momentul în care așteptările noastre nu sunt împlinite, simțim că terenul pe care stăm numai este stabil și scenariile pe care le-am imaginat încep să se destrame.

Adevărul este că nimic nu este sigur în lumea aceasta, iar relațiile sunt imprevizibile - nu putem ști ce ne rezervă viitorul.


Prin urmare, pentru liniștea noastră mentală și sufletească, este benefic să ne împrietenim cu incertitudinea.


Atunci când suntem dominați de nevoia de certitudine, gândurile noastre se concentrează pe întrebări precum: "Dacă nu mă iubește?", "Dacă ne despărțim?", "Oare de ce se poartă așa?". Aceste întrebări au scopul de a ne provoca neliniște și frică.


În loc să ne concentrăm asupra lor, putem îndrepta atenția către: timpul pe care îl petrecem gândindu-ne la celălalt (între așteptări și speranțe care ne fură liniștea sufletească), cât de mult ne concentrăm pe noi înșine și pe viața noastră (activități, pasiuni etc.) și riscurile calculate pe care le putem asuma în relație și fundamentul pe care ne bazăm când ne asumăm aceste riscuri.


Nevoia de certiudine la nivel spiritual:

Nevoia de certitudine la nivel spiritual este aceeași cu nevoia de a găsi o explicație logică pentru viață și Divinitate, de a înțelege de ce lucrurile se întâmplă așa cum se întâmplă, în special atunci când diferă de așteptările noastre.


Nevoia de certitudine ridică întrebări precum:

  • Care este cauza evenimentelor care mi se întâmplă mie?

  • Care este scopul meu pe pământ?

  • Ce încearcă Dumnezeu să-mi transmită?

(Dacă nu crezi în Dumnezeu și ai o altă înțelegere sau nume pentru o divinitate sau o forță superioară, este în regulă. Fiecare dintre noi avem credințele noastre și le numim în feluri diferite. Importante sunt valorile și conexiunea spirituală pe care le experimentăm în propria noastră călătorie.)


Intuiția este modul prin care Dumnezeu ne ghidează, însă nevoia de certitudine caută o intuiție practică și productivă, care să ne ajute să câștigăm bani, să menținem relații și să obținem ceea ce dorim în viață.


În rugăciuni, adesea ne rugăm mecanic. Una dintre cele mai puternice rugăciuni, Tatăl Nostru, conține versetul "Facă-se voia Ta". Cu toate acestea, adesea nevoia de certitudine este atât de puternică încât ne este frică să renunțăm la control și să ne supunem voinței lui Dumnezeu. De ce? Pentru că ne temem că, dacă ne supunem voinței divine, vom ajunge săraci și singuri. În subconștientul colectiv există convingerea că cei cu adevărat spirituali sunt săraci, singuri și trăiesc izolați de lume, nefiind capabili să se bucure de viață.

Totuși, să îți lași viața în mâinile lui Dumnezeu înseamnă să ai încredere că El știe mai bine decât tine de ce ai nevoie.


Din punct de vedere spiritual, certitudinea nu există, deoarece Dumnezeu lucrează prin paradoxuri. Acest lucru înseamnă că atunci când Divinitatea te redirecționează, vor apărea evenimente la care nu te-ai așteptat niciodată. De multe ori, pentru ca aceste redirecționări să aibă loc, viața trebuie să își schimbe forma și să se adapteze la ceea ce urmează.

Nu ești pedepsit, ci pregătit.


Totuși, aceste momente de pregătire sunt cele care ne provoacă cea mai mare nevoie de certitudine. Pentru a nu pierde iluzia siguranței, încercăm să controlăm schimbarea și chiar pe Dumnezeu, căutând să negociem cu El.

După ce aceste momente de haos trec, realizăm că fără ele nu ar fi fost posibile unele schimbări de care suntem acum bucuroși.


În concluzie, nu permite ca nevoia de certitudine să te manipuleze!

Îmbrățișează incertitudinea, deoarece ea poate fi un catalizator în dobândirea încrederii în tine însuți, demonstrându-ți că ești capabil să te descurci în situații neprevăzute. Fii deschis la provocările și oportunitățile pe care incertitudinea le aduce și vei descoperi că ai resursele necesare să înfrunți cu încredere orice se ivește în calea ta.Dacă te afli într-o situație în care nevoia de certitudine te controlează, îți propun să te apropii de incertitudine și să îți dezvolți încrederea în tine.


Îți ofer ocazia de a participa la o sesiune gratuită cu mine, în care putem discuta și găsi modalități concrete de a schimba perspectiva și a-ți elibera potențialul.

Hai să explorăm împreună căi prin care să depășești nevoia de certitudine și să descoperi libertatea și încrederea în sine.


bottom of page